Barvna terapija ali kromoterapija

Barvna terapija ali kromoterapija je metoda, pri kateri uporabljamo za izboljševanje počutja na vseh nivojih svetlobo in barve. Uporabljali so jih že v starem Egiptu in Grčiji, Kitajski in Indiji.

Poleg usmerjanja na fizično telo, je pomembno podpreti tudi subtilne energijske pretoke v telesu, o katerih govorita predvsem kitajska in indijska medicina, ter dušo in duha.

Že Aristotelov učenec Avicenna (980 – 1037) je v Kanon medicine pisal o pomenu barv pri diagnostiki in podpori pri zdravljenju bolezni. Za toplo rdečo barvo je trdil, da pospeši krvni obtok, hladna modra ga umiri, medtem ko rumena omili bolečine in zmanjšuje vnetje.

Max Luscher pa je bil prepričan, da smo nagnjeni k določeni barvi glede na neravnovesja med žlezami z notranjim izločanjem ter glede na stanje duha in trdil, da barve vplivajo na avtonomni živčni sistem. Leta 1958 je Robert Gerard potrdil njegova odkritja.

V 20. stoletju igrata na tem področju pomembno vlogo tudi Rudolph Steiner, ki je barve povezoval z obliko in zvokom ter Theo Gimbel, ki je v Veliki Britaniji ustanovil šolo za terapijo z barvami in opredelil “hrbtenično karto”, s katero si pomagamo odkriti, katero barvo potrebujemo za podporo.

Znanstvene raziskave so zdaj usmerjene v proučevanja vplivov svetlobe in barv na človeka tako, da potrjujejo (pa tudi ovržejo) njihov vpliv. Najdemo raziskave glede vpliva barv na poporodno zlatenico otrok, depresijo in druge psihične težave, visok in nizek krvni tlak, glavobol, nespečnost, razna kožna obolenja, celjenje ran, preprečevanje nastajanja brazgotin, spodbujanje ali zaviranje izločanja hormonov, motnje prehranjevanja, revmatoidni artritis, razne zasvojenosti, težave s spolnostjo, ...

Barve podporno vplivajo na človeka  

Vsekakor je barvna terapija primerna za podpiranje zdravja, saj se zavedamo, da blagodejno vpliva na dušo in duha. Barve ugodno vplivajo na razpoloženje in lahko podprejo dobre odnose. Manj je znano, da lahko s pomočjo barvne terapije podpremo svoje talente, odkrijemo izzive in potenciale ali pa vzorec naših postopkov na fizični in/ali psihični ravni.

Pri barvni terapiji lahko priporočamo čisto navadne pripomočke, kot so izpostavljanje soncu, barvne kopeli, izbira barve oblačil, modnih dodatkov, … Lahko pa si tudi enostavno predstavljamo, da vdihujemo in izdihujemo določeno barvo.

closebarsangle-downenvelopephone-handsetmap-markerlaptop-phone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram